Seminarul ku filosofie

Data comunicat: 06/10/2014 15:16:48

Vineri, 14 Noiembrie 2014, la ora 18:00, se va desfășura cursul al III-lea al Seminarului ku filosofie, la Librăria Okian. Tema este Provocare și posibilitate: clonarea umană.

Vineri, 31 Octombrie 2014, la ora 17.30, s-a desfășurat cursul al II-lea al Seminarului ku filosofie, la Librăria Okian. Tema este Manipulare, convingeri, realitate: campaniile electorale.

Seminarul ku filosofie

- ediția a XII-a -
 
2014 – 2015

Seminarul ku filosofie este o componentă a proiectului educațional și cultural Agora, proiect inițiat și derulat de Asociația AIDA din Brașov în parteneriat cu Librăria Okian din Brașov.

Prezentarea acestui proiect începe cu trei situații în care, probabil, ne regăsim mulți dintre noi.

1. Oamenii de bine, respectabili și respectați în societate, unii dintre ei fiind factori de decizie pe unde nici mintea noastră nu ar avea curaj să calce, gândesc viitorul nației întrebându-se de multe ori: Ce-i profitabil? Ce se cere? Ce e bine pentru alții să știe?

Povestind despre un proiect de filosofie pentru liceeni, sprânceana se încruntă la auzul vorbelor, iar răspunsul cade brusc: pentru ce?

2. Tinerii se mai lasă înșelați de mirajul gândurilor și autonomiei, iar unii dintre ei decid să urmeze o facultate de filosofie. Rapid și apropiindu-se cu acțiunea de viteza luminii, nu de puține ori, părinții, neamurile și prietenii, toți oamenii care vor binele îndrăznețului se căsnesc să-l convingă: O să mori de foame! Din ce ai să trăiești? Cine te va angaja?

Scenariul de la punctul doi nu îmi este străin și multe cunoștințe pe care le am sunt puțin nedumerite, fâstâcite atunci când le spun că mă ocup cu filosofia.

3. Anul terminal din liceu este considerat esențial pentru tinerii aspiranți la studii universitare. Invariabil, două întrebări frământă mințile tinerilor și părinților: la ce dau bacul și la ce facultate merg? Prima întrebare își găsește răspunsul imediat, iar a doua întrebare este tratată mai sus. Eminențe ale adevărului, profesorii intră în clasă și rostesc un lucru pe care nu trebuie să-l faci: puteți să dați bac-ul la orice materie, dar nu filosofie!

Pornind de la cele trei situații, inițiatorii Seminarului ku filosofie au ales ca temă a proiectului, pentru anul școlar 2014 – 2015, Este necesară filosofia? Tema va fi abordată prin raportare la situațiile problematice contemporane și, în demersul din anul acesta, căutăm să aflăm dacă filosofia ne poate ajuta cu ceva să înțelegem lumea în care trăim.

Programul întâlnirilor din cadrul proiectului Seminarul ku filosofie îl puteți consulta în tabelul de mai jos. Informațiile despre proiect le găsiți după tabel.

Mai multe informații despre proiect găsiți aici.

Cuvinte cheie: filosofie, curs, seminar, okian