Asociația AIDA Brașov

AIDA  este o asociatie de drept privat,  nonguvernamentala (ONG),  apolitica si fara  scop lucrativ, infiintata in anul 2000,  cu sediul in Brasov. 

Printre  proiectele derulate, avand in vedere si obiectivele mentionate in statutul asociatiei, de un real succes se bucura cursurile gratuite de programare computerizata si web design ale caror beneficiari sunt copii si adolescenti cu abilitati deosebite, prin care ne propunem descoperirea si promovarea tinerelor talente in domeniu.

Pe langa activitatile de formare adresate tinerilor absolventi in  domeniul IT (tehnologia informatiei),  asociatia desfasoara si  actiuni de training pentru implementarea la nivelul membrilor sai, dar si la nivelul liceelor, a unor concepte  moderne de antreprenoriat si management menite sa duca la cresterea intelegerii si imbinarii actiunilor necesare aparitiei si consolidarii unui mediu de piata competitiva.Inclusiv a aparitiei unor noi firme romanesti in perspectiva. Datorita mediului digital-foarte versatil si usor folosit de catre tineri- s-au diminuat si barierele de intrare in afaceri iar sustinerea antreprenorilor si a antreprenoriatului ca “motor generator de locuri de munca si factor de progres” poate deveni “meserie de credinta”pentru sectorul non-guvernamental si non-profit.

La inceputurile sale, Asociatia AIDA a participat la proiectele de Mobilitate Leonardo da Vinci, atat in calitate de  institutie promotor cat si ca centru de practica, aplicand pentru atingerea  obiectivelor propuse in statutul propriu precum si in cadrul altor programe de  finantare comunitara precum: Matra Kap, Phare, Mostenire Vie.

Ca exemplu concret, in urma evaluarii finale, Proiectul de Mobilitati RO/2004/PL93133/TD „Perfectionarea cunostintelor profesionale ale tinerilor absolventi in Programarea Sistemelor de Calcul” a fost declarat de catre Agentia Nationala Leonardo exemplu de bune practici pentru sesiunea de contractare 2004.

Tot astfel, in intervalul 2003-2004, Asociatia Aida a participat alaturi de SC PROTEUS GRUP SRL la derularea unui proiect PHARE de cercetare in domeniul IT, contribuind prin specialistii proprii la dezvoltarea unui produs revolutionar pe piata romaneasca, translatorul automat de text denumit “SMARTRANSLATOR”,  folosind INTELIGENTA ARTIFICIALA si RETELE NEURONALE.

Mai apoi a fost un initiat un parteneriat de lunga durata, care se desfasoara neintrerupt de circa 7 ani,  cu Inspectoratul Scolar Brasov, Colegiul Andrei Saguna Brasov, Libraria si Asociatia Okian Brasov, prin care se deruleaza Proiectul “AGORA”.

La care s-a adaugat pe durata a 3(trei) ani, un parteneriat cu Colegiul National Emil Racovita”” Brasov,  pe diferite proiecte educaţionale, sub marca –AIDA.

In derulare(semestrul 2 , anul 2014) asociatia AIDA are un proiect amplu, depus in 2011pe axa de finantare POS- A3 „Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public” - DM 1 „Sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor ” - Op. 1 „Sprijinirea accesului la Internet si la serviciile conexe”.

Prin intermediul proiectelor derulate,  Asociatia AIDA a stabilit parteneriate de durata cu entitati similare din strainatate (Spania, Malta si Cehia) si a reusit consolidarea relatiilor existente cu institutiile de invatamant, autoritatile administratiei publice locale precum si cu alte organisme non-gurvernamentale din tara.

Astfel, Asociatia AIDA a fost nominalizata, ca institutie – coordonator, in propunerea de proiect “Implementarea medierii ca instrument inovator european de stingere a litigiilor la dispozitia tuturor categoriilor de cetateni” promovata de Centrul de Mediere Brasov, revenindu-i toate atributiile legate de managementul si implementarea proiectului.

In cadrul colaborarii cu institutiile de invatamant, Asociatia AIDA a derulat o serie de actiuni care au avut ca finalitate implementarea gratuita in cadrul acestora a unor produse software de e-learning, deosebit de utile pentru derularea procesului educational.

Ca strategii viitoare de dezvoltare, Asociatia isi propune extinderea ariei sale de competenta in domeniul protectiei mediului si al activitatilor cu caracter social, considerand ca experienta dobandita pana in prezent poate fi valorificata si pe acest plan. 

In prezent, Asociatia dispune de o echipa experimentata de  manageri de proiecte si beneficiaza in activitatea pe care o desfasoara de  sprijinul a aproximativ 30 de membri persoane fizice si juridice. De asemenea, are la  dispozitie o infrastructura moderna - retea de calculatoare, acces la internet,  mijloace de transport- toate acestea fiind o garantie suplimentara in ceea ce  priveste atingerea obiectivelor propuse. 

Ion DUMITRU

PRESEDINTE